Wat is RGB verlichting ?

wat-is-RGB-verlichting

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de drie hoofdkleuren die het menselijk oog kan onderscheiden. Uit deze drie kleuren worden alle andere kleuren samengesteld. De kleuren worden samengesteld door rood, groen en blauw bij elkaar op te tellen. Daarom heet dit het additieve kleursysteem. De basis is zwart, dan is er helemaal geen licht. Als de kleuren rood, groen en blauw in volle sterkte bij elkaar worden opgeteld, ontstaat wit licht.

RGB-ledverlichting

Hoe werkt RGB-ledverlichting?

Bij RGB-ledverlichting zijn rode, groene en blauwe leds verwerkt in één behuizing. Wanneer deze leds op volle sterkte branden en alle drie de kleuren overlappen elkaar, ontstaat er wit licht. De kleuren worden als het ware gemengd. Als rood, groen en blauw allemaal even sterk zijn, maar niet op volle sterkte, dan ontstaat er grijs. Hoe sterker de leds branden, des te lichter wordt het grijs.

En als een van de kleuren zwakker is dan de andere kleuren, ontstaan de tussenliggende kleuren. Zo ontstaat paars als mengkleur van rood en blauw, wanneer groen niet brandt, en ontstaat geel als mengkleur van rood en groen, wanneer blauw niet brandt. Het feller of zwakker branden noemen we de lichtintensiteit. De afbeelding hierboven laat zien hoe alle kleuren kunnen worden samengesteld door rood, groen en blauw te mengen en de lichtintensiteit van de kleuren te wijzigen.

Blauwwit licht

Als bij RGB-ledverlichting alle drie de kleuren op 100% worden ingesteld, ontstaat er wit-blauw licht in plaats van wit licht. Daarom is RGB-ledverlichting niet geschikt om warm-witte kleuren te mengen. Daarvoor is RGBW-ledverlichting in het leven geroepen. Bij RGBW is aan de RGB-leds nog een witte led toegevoegd.

< Terug naar kennisbank