Wat is Dim to Warm ledverlichting ?

Bij “Dim-to-warm” ledverlichting heeft het dimmen van de lamp een dubbele functie.

Dim to Warm ledverlichting

Verminderen van de lichtsterkte

Het ene effect is de gebruikelijke toepassing van dimmen: het verminderen van de lichtsterkte.

Veranderen van de kleurtempratuur

Het andere effect is dat door het dimmen de kleurtemperatuur van het licht verschuift naar ‘warm wit’. Hoe verder de lichtopbrengst wordt gedimd, des te warmer wordt het licht.

Herkomst Dim to Warm

Voorheen behielden ledlampen hun kleurtemperatuur bij het dimmen. Dimmen bracht op die manier niet het gewenste effect, want ondanks dat de lichtsterkte afnam werd de sfeer vaak niet gezelliger door de kille kleurtemperatuur.

Door het toepassen van de Dim to Warm technologie is het mogelijk geworden om naast de lichtsterkte ook kleurtemperatuur, en daarmee de sfeer aan te passen.

Door tegelijkertijd met het aanpassen van de lichtsterkte de kleurtemperatuur van de ledlamp aan te passen, word het effect van halogeen verlichting geïmiteerd. De kleurtemperatuur van halogeenverlichting werd namelijk warmen naarmate de halogeenlamp verder gedimd werd.

Functie Dim to Warm

De functie van Dim to Warm ledlampen is het creëren van sfeer op het juiste moment van de dag. Dim to Warm lampen zijn zeer geschikt voor horeca en particuliere woningen omdat ze zo flexibel inzetbaar zijn.

Wanneer een dim-to-warm lamp op 100% staat ingesteld is de kleurtemperatuur 3000 Kelvin. Als de lamp wordt gedimd, verandert de kleurtemperatuur van de led-lichtbron geleidelijk naar 2000 Kelvin, wat overeenkomt met extra warm-wit licht.

Verlichting met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin is ideaal als werkverlichting, bijvoorbeeld voor in de keuken. Extra warm-wit licht van 2000 Kelvin komt bijna overeen met kaarslicht (1700 K) en geeft daardoor een sfeervol effect.

Sfeer met dim to warm ledverlichting

 

< Terug naar kennisbank