Verschillende lichtkleuren

Lichtkleur is, zoals de term al doet vermoeden, de kleur van het licht.

In de lichtkunde wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende lichtkleuren:

  • Extra warm wit
  • Warm wit
  • Natuurlijk wit
  • Koud wit

Extra warm wit licht – 1700 t/m 2700K (zonsondergang)

Een ledlamp met een extra warm witte kleurtemperatuur heeft een sfeer verhogend karakter. Deze lamp komt daarom uitstekend tot zijn recht op plekken waar gezelligheid belangrijk is, zoals de woonkamer, de slaapkamer, een restaurant, theater, hotel of café. Met de juiste kleurtemperatuur zorg je ervoor dat gasten zich direct op hun gemak voelen.

Warm wit licht – 2700K t/m 3000K (avondzon)

Warm wit licht staat ook bekend om zijn uitnodigende karakter, en wordt over het algemeen als sfeervol ervaren. Wel is ledverlichting van 3000 Kelvin qua toepassingsgebied meer bedoeld voor algemene ruimtes. Voorbeelden daarvan zijn ontvangstruimtes, balies, kleedkamers, wachtkamers, hallen, trappenhuizen of gangen.

Natuurlijk wit licht – 3500 t/m 4500K (ochtendzon)

Natuurlijk wit licht is qua lichtkleur wat frisser en neutraler, zonder dat daarbij sprake is van (te) kil licht. Ledverlichting van 4000 Kelvin zorgt ervoor dat mensen alert en gefocust blijven. Dit is de reden dat deze kleurtemperatuur uitermate geschikt is voor kantoren en andere werkruimtes.

Koud wit licht – 5000K t/m 6500K (Daglicht)

Koud wit licht leent zich vooral voor specifieke situaties en sectoren. Daarbij is met name de aanwezigheid van genoeg (natuurlijk) daglicht in de betreffende ruimte cruciaal. Dit licht is immers nodig om de werkzaamheden zo goed en secuur mogelijk te kunnen uitvoeren. Voorbeelden zijn operatiekamers, behandelkamers, laboratoria, drukkerijen of werkplaatsen

< Terug naar kennisbank