Invloed van de kleurtempratuur op het biologisch ritme

De kleurtemperatuur die wij prettig vinden, is afhankelijk van onze activiteit en het tijdstip. De lichtkleur heeft namelijk invloed op de afgifte van melatonine. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van het lichaam. In de avond wordt melatonine aangemaakt waardoor het lichaam weet dat het tijd is om naar bed te gaan.

Koud en helder licht remt de afgifte van melatonine. Het zorgt ervoor dat iemand alert en geconcentreerd blijft. Het is daarom een zeer geschikte lichtkleur voor de werktijd. De productiviteit van medewerkers neemt toe door dit licht.

Warm wit licht heeft nauwelijks invloed op de aanmaak van melatonine. Het is daarom minder geschikt voor kantoor en werkplek, want het kan zorgen voor slaperigheid. Een warmere kleurtemperatuur is daarom meer geschikt voor in de avond.

In de avond is het belangrijk om tot rust te komen. Een warme kleurtemperatuur draagt hieraan bij omdat dit de afgifte van melatonine nauwelijks beïnvloedt. Het zorgt voor meer ontspanning. Ook wordt iemand door warm licht minder waakzaam en zal het makkelijker zijn om ’s avonds in slaap te komen. Blootstelling aan koud/helder licht in de avond zal juist zorgen voor een slechtere nachtrust omdat de afgifte van melatonine geremd wordt.

Wie ’s avonds lang naar het scherm van een mobieltje, tablet of computer kijkt, heeft daardoor vaak moeite met inslapen. Deze schermen zijn doorgaans ingesteld op een kleurtemperatuur van 6500K, soms zelfs 9000K.

 

Welke kleur op welk tijdstip?

Zoals net genoemd zorgt koud licht ervoor dat je alert blijft en warm licht dat je je slaperig gaat voelen. In de ochtend is daarom koud licht van belang om actief te worden en in de avond warm licht om in slaap te kunnen komen. De beste combinaties van lichttemperatuur en tijdstip van de dag zijn:

  • 8:00 – 10:00: koel licht
  • 12:00 – 13:00 warm licht
  • 13:00 – 14:00 koud licht
  • 18:00 – 20:00 warm licht

Dit zijn richtlijnen. De gewenste kleurtemperatuur kan verschillen per persoon en per activiteit.

 

< Terug naar kennisbank